Onderweg met Agma Horning: Carnaval begint al in de bus

Al 43 jaar reist Agma Horning samen met haar man geregeld van Sint-Michielsgestel met de bus naar 's-Hertogenbosch. Maar naar één tocht kijkt ze ieder jaar net wat extra uit: de busrit naar Oeteldonk.

Voor Agma begint carnaval al ‘s morgens in de bus. “Als je meerijdt, weet je precies bij welke halte wie instapt en gaan we er allemaal bij dezelfde halte uit. Iedereen in de bus is verkleed, met een sjaal en een boerenkiel. We zijn één grote familie en samen kleuren we 's-Hertogenbosch in het rood, wit en geel.”

Feest in de bus
Met haar 72 jaar zou je denken dat Agma het tegenwoordig wat rustiger aan doet, maar daar moet ze niets van hebben. Van vrijdag tot dinsdag wordt er heen en weer gependeld. “Op vrijdag met de Bambergers, zaterdag met de kleinkinderen. Zondag is de intocht, maandag de optocht en dinsdag de kinderoptocht. Sommige mensen kom je eens per jaar alleen met carnaval in de bus tegen. Dan is het altijd hallo en hoe is het. Daar geniet je dan van.”

De bustijden haalt haar man van het internet. Deze worden afgedrukt en gaan op een geplastificeerd kaartje mee in de portemonnee. “Op de terugweg zat er eens een heel orkest in de bus! Zij speelden en wij zongen en lachten. Dat was hartstikke gezellig. En de buschauffeur, die vond het allemaal prima. Je ziet nooit een chagrijnig gezicht en je weet altijd zeker dat je thuis komt. Vandaar dat we met de bus gaan.”

4 decennia met het OV
In de afgelopen 40 jaar is het veel beter geworden volgens Agma. Zo rijdt de bus vaker in het uur en tot later op de avond. En met de OV-chipkaart gaat alles automatisch. Ze hoeft alleen nog maar aan haar outfit te denken. “Bosschenaren dragen altijd een boerenkiel vol met emblemen. En natuurlijk een hoedje op je kop!”

Oeteldonk
Al sinds 1882 verandert de stad 's-Hertogenbosch tijdens carnaval in het dorp Oeteldonk. Alle rangen vervallen en Oeteldonkers zijn 'boeren' of 'durskes'. Iedereen is versierd met kikkers en de kleuren van de Oeteldonkse vlag: rood-wit-geel. En de naam? Oeteldonk is een symbool voor een drooggevallen plek (donk) in een watervrij moeras, vandaar ook de kikkers.

Ook carnaval vieren? Door heel Oost - en West - Brabant rijden er tijdens carnaval extra (nacht)ritten.