Buschauffeur Emile Beaumont

Het allerbelangrijkste is dat je iedere dag met plezier naar je werk gaat

Hoelang werk je al voor Arriva?

Inmiddels werk ik alweer 5 jaar voor Arriva. Daarvoor zat ik in de zakelijke dienstverlening als mediator, heb zelfs mijn eigen bedrijf gehad. Maar op een gegeven moment wilde ik dat niet meer. Ik was zoveel uren in de week aan het werk en bezig voor anderen, na 35 jaar was het genoeg geweest. Ik heb altijd affiniteit met busreizen gehad, al vanaf mijn 4e jaar. In 1991 heb ik mijn chauffeursdiploma gehaald, daarna reed ik regelmatig op een touringcar.

Hoe ben je bij Arriva terechtgekomen?
Ik haal zoveel plezier uit het rijden op de bus en heb altijd gezegd: “Ooit word ik buschauffeur”. Dat heb ik nu waargemaakt! Het uitzendbureau waar ik als eerste solliciteerde wees me af vanwege mijn vele diploma’s. Zij dachten waarschijnlijk “die is na 2 maanden weer weg”! Bij Start People kreeg ik wel gehoor, daar mocht ik op gesprek komen. Via die weg ging het snel. Eerst werd ik als oproepkracht aangenomen, toen hield ik mijn eigen bedrijf er nog even naast. Maar ik kon mijn bedrijf al snel opzeggen en werk nu al een aantal jaren met heel veel plezier bij Arriva.

Wat vind je leuk aan het werk als buschauffeur?
Het rijden op de bus vind ik gewoon heel erg leuk. Daarnaast is de omgang met mensen een leuk aspect aan mijn werk en zijn reizigers heel gemoedelijk in Brabant. Mensen zeggen gedag en bedanken als ze uitstappen, echt Brabants.

En, een fijne bijkomstigheid in dit vak: je weet altijd wanneer je klaar bent, waar je aan toe bent. Het zakelijke en commerciële mis ik af en toe wel, maar leeftijd speelt ook een rol. Binnen mijn kennissenkring waren sommige mensen wel verbaasd: waarom ga je met zo’n achtergrond qua opleidingen en werkervaring in de zakelijke dienstverlening, op de bus zitten? Maar voor mij is het allerbelangrijkste dat ik werk doe waar ik echt lol in heb. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk!

Wat is het meest bijzondere dat je als buschauffeur ooit hebt meegemaakt?
Na een sneldienst van Den Bosch naar Uden reed ik naar de stalling om de bus neer te zetten. Iedereen was uitgestapt, dacht ik. Totdat ik opeens geschuifel op de vloer hoorde: “Zijn we al in Uden geweest?”. De hoogzwangere vrouw had zo’n last van vermoeidheid, dat ze haar halte had gemist en pas wakker werd toen ik de bus neerzette! Toen heb ik de bus maar weer omgedraaid en de dame alsnog naar  busstation Uden gebracht.

Waarom zou je mensen adviseren om met de bus te reizen?
Het OV kan het fileprobleem oplossen. Vooral voor spitsrijders zie ik een kans, als de bus over de vluchtstrook kan rijden. Bovendien is de bus in veel gevallen ook voordeliger dan de auto qua brandstof en parkeren. Ik sprak ook eens een ouder stel dat van Den Bosch naar Eindhoven reisde en vroeg waarom zij niet met de trein gingen. “Wij vinden het zo leuk dat, wanneer we met de bus gaan, we zoveel van de natuur zien. Daar genieten we enorm van!