OV-chipkaart

De OV-chipkaart is een pas waarmee je in al het OV (bus, trein, tram en metro) en bij alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland kunt reizen. De prijs van reizen met de OV-chipkaart hangt af van het aantal kilometers dat je reist. Hier komt een basistarief bij van € 1,08 per reis. Als je binnen 35 minuten overstapt, betaal je het basistarief niet opnieuw. 

Persoonlijke OV-chipkaart

Reis je vaak met het openbaar vervoer? En wil je bijvoorbeeld reizen met een abonnement of een kortingsproduct? Kies dan voor een persoonlijke OV-chipkaart. De kaart kost € 7,50.

Voordelen 

  • Automatische leeftijdskorting van 34% voor kinderen van 4 t/m 18 jaar en 65+ in de bussen van Arriva en Hermes
  • Vooraf saldo laden of gemakkelijk achteraf betalen voor je gemaakte reis. 
  • Kaart kan geblokkeerd worden bij verlies en diefstal, met behoud van geladen reisproduct(en) en resterende saldo
  • Online overzicht van gemaakte reizen en kosten (handig voor declaraties)

Een persoonlijke OV-chipkaart is online te koop via OV-chipkaart.nl.

Anonieme OV-chipkaart

De anonieme OV-chipkaart is voor reizigers die alleen ‘op saldo’ willen reizen, dus bijvoorbeeld zonder abonnement of leeftijdskorting. 

Voordelen

  • Door meerdere mensen te gebruiken (niet tegelijkertijd)

Een anonieme OV-chipkaart koop je op stations, bij tabakszaken, OV-balies en supermarkten. De adviesprijs voor een anonieme OV-chipkaart is € 7,50. ​Zoek op de website OV-chipkaart.nl een verkooppunt bij jou in de buurt.

Vooraf saldo laden

Bij reizen op saldo moet je voordat je gaat reizen saldo laden op je OV-chipkaart. Je kunt saldo opladen via ov-chipkaart.nl of via de OV-chipkaart servicepunten in heel Nederland. Automatisch opladen is helemaal makkelijk, dan loop je nooit het risico om te weinig saldo op je kaart te hebben. Je kan kiezen om per keer €10,-, €20,- of €50,- op de kaart te laten zetten. Automatisch opladen kan alleen met een persoonlijke OV-chipkaart.

Achteraf betalen voor je reis

Wil je zorgeloos in- en uitchecken in al het openbaar vervoer in heel Nederland zonder dat je nog saldo op je kaart nodig hebt? Met achteraf betalen ben je flexibel en betaal je maandelijks via een automatische incasso alleen voor je gemaakte ritten of afgenomen abonnementen. Daardoor zie je precies welke reiskosten je hebt gemaakt. 

Kies voor het gemak van achteraf betalen met Arriva Flow, Transdevflex of NS Flex

Instaptarief

Bij het inchecken wordt een instaptarief van je saldo afgeschreven. Dit is in Brabant € 4,00*. Bij het uitchecken wordt het instaptarief teruggestort en worden de gereisde kilometers plus het basistarief (€ 1,08) in rekening gebracht. Als je niet uitcheckt, betaal je dus het volledige instaptarief. Wanneer het saldo op je kaart negatief is, kun je niet reizen en moet je de OV-chipkaart eerst opladen.

* Een reiziger betaalt bij de start van elk rit van de Arriva-lijnen 300, 301, 305, 306, 310, 400, 401, de Efteling-lijn 800 en de Nightliners 847, 848, 849, 850, 851, 852, 854 en 855 een verhoogd instaptarief van € 8,00. Dit geldt ook op de Hermes-lijnen 11, 18, 19, 20, 23, 24,123,318,319, 320, 321 en 322.

Dit bedrag geldt als tijdelijke borg en wordt bij het uitchecken automatisch verrekend met de ritprijs.

Restitutie aanvragen

Vergeten uit te checken? Niet kunnen in- of uitchecken door een storing? Per ongeluk op saldo gereisd met een abonnement? Kan gebeuren! Je kunt je reissaldo terugvragen bij de vervoerder waarmee je hebt gereisd:

Ga voor meer informatie naar OV-chipkaart.nl.