De provincie Noord-Brabant maakt nog dit jaar alle bushaltes in de provincie rookvrij. Met een tegel of sticker worden bezoekers er bij de halte op gewezen dat ze in een rookvrije zone staan. De actie helpt bij de doelstelling om elke Brabander drie gezonde levensjaren extra te geven.
De Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerbestrijding zetten zich al jaren in voor een rookvrije generatie. Scholen, ziekenhuizen, speeltuinen en het openbaar vervoer zijn bijvoorbeeld rookvrij, net als treinstations. Aan die lijst met rookvrije plekken worden nu ook alle Brabantse bushaltes toegevoegd. Met de gemeente Geldrop-Mierlo voorop, waar onlangs alle zeventig bushaltes al rookvrij zijn gemaakt.
“Iedereen, van jong tot oud, moet prettig en onbezorgd met het openbaar vervoer kunnen reizen”, zegt wethouder sociaal domein Mathil Sanders. “Ongehinderd door sigarettenrook. Zeker als er kinderen bij zijn. Door middel van de stickers en stoeptegels van de Rookvrije Generatie willen we vragen of de rokers niet bij de bushaltes in de buurt van anderen willen roken en vapen.”
Het goede voorbeeld van Geldrop-Mierlo krijgt nu navolging in de hele provincie, waar in totaal bijna 5.500 bushaltes zijn. Waar mogelijk wordt een tegel bij de halte geplaatst die op de rookvrije omgeving wijst. Als dat niet kan, komt er een sticker met dezelfde boodschap. De provincie neemt de uitrol bij alle haltes op zich, ook al zijn verreweg de meeste bushaltes in beheer bij de 56 gemeenten. Na de zomervakantie wordt met het werk begonnen. Nog voor het einde van het jaar moeten de tegels en stickers overal te zien zijn.
Logische volgende stap
“We willen dat alle Brabanders opgroeien in een gezonde omgeving”, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders. “Niet voor niets vervangen we al onze bussen op fossiele brandstoffen gefaseerd door bussen zonder schadelijke uitlaatgassen. Daarmee verbetert de luchtkwaliteit voor iedereen, of je nou langs een drukke busbaan woont of zelf regelmatig met de bus gaat. In die context is het rookvrij maken van alle haltes een logische volgende stap.”
Saskia Boelema, gedeputeerde gezondheid en brede welvaart, sluit zich bij die woorden aan. “Deze stap is goed voor de kwaliteit van de lucht die mensen inademen én het zorgt ervoor dat jongeren op weg naar school of naar huis niet geconfronteerd worden met het slechte voorbeeld van rokende volwassenen. Zo kunnen rookvrije bushaltes helpen bij ons ambitieuze doel om in 2030 iedere Brabander drie gezonde levensjaren extra te geven.”
Wereld te winnen
Nog altijd sterven ieder jaar ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Daarmee is het een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte. Het aantal rokers in Brabant ligt iets onder het landelijk gemiddelde. Toch valt ook hier nog een wereld te winnen. Zo behoren Tilburg en Helmond tot de top 5 steden waar relatief gezien het meest wordt gerookt.