Buschauffeur Margo over werken tijdens corona

Buschauffeur Margo achter het stuur van de bus

Margo is 55 jaar en heeft jarenlang in de thuiszorg gewerkt. Vorig jaar vond ze het tijd voor iets anders en kwam de omscholing tot buschauffeur op haar pad. Sinds afgelopen november zit ze op de bus en ze vindt het heerlijk. “Dit doe ik totdat ik met pensioen ga.”

Hoe ervaar je het leven als buschauffeur?

Margo begint meteen enthousiast te vertellen over haar dagelijkse werkzaamheden. Ze is meestal al vroeg uit de veren en rijdt de eerste dienst. Daarvoor moet ze om 4.30u wegrijden. Ze vindt de lange, drukke lijnen het leukst om te rijden. Deze lijnen beginnen in Uden; dat is niet alleen haar woonplaats, maar ook haar vaste standplaats. Het voordeel van zo vroeg beginnen? “Dan ben ik ook lekker op tijd thuis en ben ik thuis als mijn dochter thuis komt.”

Wat vind je het leukste aan het zijn van buschauffeur?

“Het sociale aspect”, zegt Margo zonder twijfel, “ik begroet mensen altijd als ze de bus instappen en ik zwaai gedag als ze de bus weer verlaten.” Tijdens de corona vond ze het een beetje saai en ze is blij dat de bussen langzaam weer wat voller raken. Verder kan ze niet wachten totdat mensen weer bij ‘haar’ deur kunnen instappen, in plaats van achterin. Dan is het weer wat gezelliger voor haar en kan ze meer contact maken met haar passagiers.

Hoe ervaar je de maatregel van de mondkapjes?

In het begin had Margo het gevoel dat mensen wat onwennig waren, maar dat ze er aan beginnen te wennen. “Mensen hadden het idee dat ze met de mondkapjes op niet konden praten, maar gelukkig wordt het steeds normaler.” Daarbij laat Margo zich niet voor de gek houden. “Als mensen nu nog aankomen met het smoesje dat ze niet weten dat ze een mondkapje moeten dragen, dan trap ik daar niet meer in.” Het valt haar op dat, vooral als het weer wat warmer is, dat de reizigers het dan benauwd krijgen door het mondkapje. Ook kunnen ze geen slokje water nemen. Dat vindt ze wel vervelend, maar ze begrijpt goed waarom de regel in het leven is geroepen.

Zijn reizigers veranderd door de corona tijd?

Dat kan Margo niet bevestigen. Ze vindt het fijn om te zien dat iedereen netjes in- en uitcheckt, ondanks dat ze er nu niet met haar neus bovenop zit. Ook komen mensen met een e-ticket deze netjes even laten zien. “Soms komen reizigers vragen waarom ik geen mondkapje draag. Als ik uitleg dat ik de 1,5 meter afstand kan bewaken doordat het voorste gedeelte van de bus is afgezet, hebben ze daar begrip voor.”