Gebruik het OV alleen voor noodzakelijke reizen

De lockdown in Nederland is verlengd tot 9 februari 2021. Het openbaar vervoer is tot die tijd alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. 

Gevolgen OV

De ov-sector is aangemerkt als vitale sector. We voelen de verantwoordelijkheid om reizigers naar hun bestemmingen te blijven brengen. Het dringende advies is om het OV alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Wij doen een dringend beroep op reizigers om de eigen verantwoordelijkheid te nemen in de keuze of de reis wel of niet noodzakelijk is.

Gevolgen busdienstregeling Brabant 

De verlengde lockdown heeft ook gevolgen voor de uitvoering van de busdienstregeling in Brabant. Zo rijden alle buurtbussen in heel Brabant tijdens de lockdown niet. Zij starten 8 februari 2021 weer op. Arriva rijdt in West- en Oost-Brabant t/m 6 februari de vakantiedienstregeling. Meer info over de dienstregeling


Dragen van een mondkapje blijft verplicht 

In het openbaar vervoer, in stations, op perrons en bij tram- en bushaltes, is het dragen van een mondkapje voor publiek gebruik verplicht voor iedereen van 13 jaar of ouder. De boete bedraagt € 95 voor reizigers die geen mondkapje dragen. Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.


Houd actuele reisinformatie in de gaten 

Wij passen regelmatig onze dienstregeling aan op de vraag van onze reiziger. Plan je reis daarom altijd vóór vertrek met een reisplanner en houd berichten in de pers, in de bussen en op onze website in de gaten.

Zo reis je veilig 

 • Reis alleen indien noodzakelijk
  Het dringende advies is om het OV alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Wij doen een dringend beroep op reizigers om de eigen verantwoordelijkheid te nemen in de keuze of de reis wel of niet noodzakelijk is.
 • Draag een mondkapje
  Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle bussen en op alle haltes, perrons en stations. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar. Het is je eigen verantwoordelijkheid om een mondkapje te regelen. Reizigers kunnen geen mondkapje kopen bij de buschauffeur. Shawls, verknipte sokken of andere creatieve mondbedekkingen die moeten doorgaan voor mondkapjes zijn niet toegestaan. Wie geen mondkapje draagt wordt daarop aangesproken en kan een boete van € 95 euro krijgen. 
 • Houd afstand 
  Houd op de bushaltes en op de stations 1,5 meter afstand. Geef elkaar in de bus ook de ruimte.
 • Gebruik een zitplek in de bus 
  Alle zitplaatsen in de bus mogen gebruikt worden. Ook als dat betekent dat je naast een andere reiziger moet zitten. Uiteraard mag je ook gebruikmaken van de staanplaatsen. Een zitplek is echter veiliger, omdat er minder andere reizigers je dan passeren.