Gevolgen Corona voor het OV

Artboard 1
Let op!

Reis alleen indien noodzakelijk. Mondkapje verplicht

Voor heel Nederland gelden maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De OV-sector wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. De OV-bedrijven trekken hier samen met de branchevereniging OV-NL in op. Als het gaat om maatregelen volgen wij de lijn van de overheid en het RIVM. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt.

Als gevolg hiervan zien de vervoerders zich genoodzaakt, tot nadere berichtgeving, een aantal aanpassingen door te voeren in de dienstregeling. In verband met de richtlijnen van het RIVM hebben zij momenteel minder personeel én minder reizigers. Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn.

Tenslotte vervoeren we ook dagelijks veel reizigers die werkzaam zijn in vitale sectoren. Juist nu is het extra belangrijk dat deze medewerkers kunnen werken.

We vragen je begrip voor deze situatie.

Aangepaste dienstregelingen

Vanwege de coronacrisis wordt in Brabant een aangepaste dienstregeling gereden. Deze nieuwe tijden kunnen afwijken van de tijden op de haltevertrekstaat. We zorgen dat belangrijke bestemmingen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, bedrijven en werklocaties, zo goed mogelijk bereikbaar blijven.

 • Dienstregeling is per 1 juni uitgebreid

Vanaf 1 juni is de dienstverlening, in overleg met de Rijksoverheid en andere vervoerders, verder uitgebreid. Vanwege de overheidsmaatregelen ziet deze dienstverlening er anders uit dan normaal. Hierbij wordt rekening gehouden met de actualiteit. Lees ook: Wat verandert er per 1 juni in het openbaar vervoer? Zes vragen en antwoorden.

 • Check de reisplanner

Onder de vlag van Bravo verzorgen Arriva en Hermes het busvervoer in Brabant. Arriva in West- en Oost-Brabant en Hermes in Zuidoost-Brabant. Informatie over de actuele dienstregeling is te vinden op de websites van de vervoerders. Check voor je reis altijd de reisplanner.
Oost- en West-Brabant:  www.arriva.nl/corona 
Zuidoost-Brabant: www.hermes.nl/corona

 • Regiotaxi tijdelijk vangnet voor OV

Daar waar in Brabant geen buslijnen meer rijden, met name door het wegvallen van de buurtbussen, kunnen reizigers gebruik maken van de regiotaxi. De provincie heeft met de vijf regiotaxiregio’s in Brabant afgesproken dat reizigers in die gevallen tegen WMO-tarief kunnen reizen. Dat is ongeveer gelijk aan het OV-tarief. Kijk hier voor meer informatie en de contactgegevens van het regiovervoer in jouw regio. Let op! Het dragen van een niet medisch mondkapje is ook in de regiotaxi verplicht. Lees meer.

Maatregelen om verspreiding Corona te beperken

De serviceverlening in het Openbaar Vervoer is anders dan reizigers gewend zijn om de verspreiding van het coronavirus te beperken. 

Reis alleen met de bus en de trein als dat noodzakelijk is!

Vanaf 1 juni is een mondkapje in het OV verplicht

Het gebruik van een niet-medisch mondkapje is per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers van 13 jaar en ouder. Het is de eigen verantwoordelijkheid van reizigers om een mondkapje te regelen. Reizigers kunnen geen mondkapje kopen bij de buschauffeur of bij het OV Servicepunt. Shawls, verknipte sokken of andere creatieve mondbedekkingen die moeten doorgaan voor mondkapjes zijn niet toegestaan. Wie geen mondkapje draagt in het OV wordt daarop aangesproken en riskeert een boete van 95 euro. Overigens draagt de buschauffeur geen mondkapje, omdat deze niet in aanraking komt met reizigers. Reizigers stappen nog steeds achterin de bus in.

Houd zoveel mogelijk afstand

Vermijd de spits en geef elkaar de ruimte. Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar bij de haltes, op het station en bij het in- en uitstappen. Stap achterin de bus om contact met de buschauffeur te vermijden. 

Houd je aan de corona hygiëneregels. Voor jezelf en voor een ander. 

Houd je aan de richtlijnen van het RIVM: 

 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Schud geen handen
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Werk zoveel mogelijk thuis. 
 • Ben je ziek? Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.

Lees meer op de website van OV-NL 

Maatregelen per 1 juli

Per 1 juli zijn alle zitplaatsen in de bus, trein, tram en metro weer beschikbaar en is het OV ook beschikbaar voor niet noodzakelijke reizen. De volgende maatregelen gelden per 1 juli:

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht
 • Reis zoveel mogelijk buiten de spits
 • Houd je aan de corona hygiëneregels. Voor jezelf en voor een ander
 • Volg de instructies van het OV-personeel

Betaal voor je rit, ook nu!

Achterin instappen betekent dat je geen los kaartje kunt kopen bij de buschauffeur. Het is echter wel de bedoeling dat je een geldig vervoersbewijs op zak hebt. Reis daarom met de OV-chipkaart. Je kunt je OV-chipkaart online opwaarderen. Geen OV-chipkaart? Kies dan voor een e-ticket via website of app van de vervoerders of koop een kaartje bij de OV servicepunten. Kijk op de websites van de vervoerders voor de mogelijkheden.
•    Oost- en West-Brabant:  www.arriva.nl/corona 
•    Zuidoost-Brabant: www.hermes.nl/corona